Hogyan tanítsunk angolt magántanárként? 1. rész

Nagy döntés, nagy felelősség másokat tanítani.

Nem kell leírnom, biztos a torkodban dobog a szíved, … meg ilyenek.

Viszont a felcsillanó szemekért, a mosolyra futó szájakért, és az izgatottá lett, nyüzsgő gondolatoktól csillogó arcokért megéri.

Amit ajánlok:

  • Mindenképpen csitítsd el az izgatottságot, itt nem te vagy a lényeg, hanem a tanítvány!
  • jól készülj fel az első órára, de leginkább tudnod kell logikusan felépíteni egy vázlatot
  • emlékezz, mit tanultál általános iskolai első órádon: kifejezések, köszönések, de felhasználhatod Huron Nagy Szótanulókönyvét is, hogy megmutasd, már mennyi angol szót tud a tanuló tudtán kívül

Elsőre mindenképpen egy újrakezdővel ülj le. Teljesen kezdőt nehéz tanítani, mivel ott te fogod a nyelvtani teljes gerincet átadni, és néha olyan akadályba ütközhetsz, amin nem tudsz tovább gördülni könnyen vele. Lényegében azt, aki veled szemben ül, meg kell tanítanod tanulni, mivel idővel egyedül is le kell tudnia ülni angolozni, és nem 3-4 évig járnia tanárhoz (kivéve, ha iskola mellett az anyagot sajátítja el veled). Ha valaki dolgozik, és 3 éve jár hozzád heti rendszerességgel, valamit elrontottál. Ha nem hajlandó időt áldozni az anyagra, ezért az ő hibájából nem haladtok, akkor beszéljétek meg, neki ez megéri-e így, szeretne-e maradni nálad, vagy hanyagolja a nyelvet egy időre.

ELSŐ A TANULÓ!

A Te dolgod megszerettetni az angolt, és dicsérni. Ha a tanuló dicséri magát folyton, akkor visszafogottan bánni a jó szavakkal, de nem szabad TILOS dorgálni, ha valamit nem ért meg, mert vagy te nem magyarázol érthetően, vagy nehéz napja van, ezért nem tud figyelni. Ilyenkor még azt is felajánlhatod, hogy pótoljátok be az órát máskor, mert látod, hogy nehéz napja van, vagy ha épp nyelvtani feladatokat vesztek, inkább tedd félre a könyveket, füzeteket, és tegyél be youtube-ról egy videót, egy feliratos filmet, vagy egy őt érdeklő témájú sorozatot.

Hálás lesz érte, hogy figyelmes vagy vele, és legközelebb biztosan jobban igyekszik majd, már csak miattad is, az órán.

A legtöbb tanuló önbizalomhiánnyal küzd, amit az általános iskolával kezdett magába szívni, egyszer lemaradt az órán, és soha többé nem érte utol magát, vagy akkor még nem értette, mire jó a nyelv, de van olyan is, hogy szeretne magának bizonyítani.

Te legyél számára a tökéletes egyensúly, ha ő kevesli a tudását, oszd meg vele, neked mennyire nehezen ment az elején, emeld ki a pozitívumait, mert az mindenkinek van.

És zárszónak: ha valamit nem tudsz, ne mentegetőzz, sőt! Mutasd meg, hogy sosem szégyen valaminek utánanézni, amit nem tudunk vagy nem jut eszünkbe, esetleg csak megerősíteni akarjuk magunkat. A könyvet és a net azért vannak, hogy használjuk őket! Legyél példa a lelkes diákra, ha újat olvasol, meséld el neki, ha új tapasztalataid vannak, azt is.

Reklámok

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s